Je Microsoft Azure opravdu ta budoucnost počítačové služby?




Během poslední let počítačové služby mění své paradigma. Předtím ten postup, který dovoloval počítačovým uživatelům instalovat nové funkce na jejich počítačích se skládalo ze třech náročných kroků:

1.       Hledat na internetu nebo koupit ten program, který splňuje tu požadovanou funkce. Několik funkcí bylo dostupných pouze po nákupu, což může stát hodně peněz.

2.       Stáhnout ten program a instalovat ho na počítači. Pokud nejste tak důvtipný, tento úkol může být náročný.

3.       Dozvědět se, jak užívat tu novou aplikaci.

Když tzv. ”Cloud Computing” přišel, přinesl s sebou zcela nový způsob, jak dostávat nové funkci dokonce i jak poskytovat služby přes internet. Nyní ten postup je takový:

1.       Hledat na internetu nějakého poskytovatele služby, kterou chcete používat.

2.       Zaregistrovat se. Tento krok je velmi jednoduchý. Stačí jenom dvě nebo tři kliknutí.

3.       Dozvědět se, jak užívat tu novou aplikaci.

Jak vidíme v uvedených krocích, největší rozdíl mezi tím, co jsme měli v minulosti a co máme dnes je to, že v přítomnosti není potřeba instalovat žádný software na našem počítači, což otevírá dveře pro nepočitatelné služby, které jsou přístupné přes internet. Ale Cloud Computing není vhodný jen pro uživatele, ale i pro programátory, kteří nyní můžou poskytovat jejich vlastní služby publikům. V tomto okamžiku všechno vypadá dobře, Cloud Computing má však nevýhody. Největší z nich je to, že programátoři se musí učit opět, jak programovat.
Uvažujme zde například Cloud Computing službu od Microsoftu tzv. ‚Microsoft Azure‘. Když se podíváme na to, kolik služeb nabízí a jaké funkce umožňuje, narazíme na obrovskou množinu možností a příležitostí, jaké jsme nikdy neviděli předtím. Tato platforma je tak obrovská, že má datacentra po celém světě. Otázky jsou tedy, jak programátoři se můžou učit a zvládnout takovou novou technologii? To skutečně stojí za to? Je Azure něco dočasného nebo bude s námi několik roků?

Abychom řekli pravdu, zvládnout veškerou platformu Azure není možné pro jednoho člověka, a ještě víc to nestojí za to. Ale nechceme říct zde, že nemusíte ovládat Azure. Naopak, musíte se ji učit, ale musíte se specializovat. Databáze, webové aplikace, aplikace pro chytré telefony, data mining, webové služby, uměla inteligence; nemusíte znát všechno, abyste byl ‚Senior Programátor‘. Ale co je důležité je to, že musíte vybrat jednu technologii a snažit se být ten nejlepší. Jaké jsou vaše silné stránky? Co vy děláte lépe než ostatní? Co Vám dělá radost? Soustředíte se na to a zapomeňte na ostatní technologie.

A co o budoucnosti Microsoft Azure? Zdá se, že bude s námi dlouho. Microsoft investuje hodně peněz, aby ji zlepšil. V současné době více a více společnosti používají jejich služby, aby zlepšily svou infrastrukturu nebo aby šetřily několik korun. Pro nezávislé programátory jeho použití je také pohodlněji než klasická počítačová infrastruktura. Programátoři můžou prodávat své projekty a nabízet služby bez předchozí investice. Proto nabídka softwaru se zlepšuje stejně jako konkurenceschopnosti kvalita softwaru se zlepšuje a všechno díky Microsoft Azure.

A co dodat na závěr? Je nutné se odnaučit, abychom se učili znovu. Co bylo v minulosti už není. Svět se pořád mění a musíme se učit každý den, abychom pomáhali ve výstavbě nového světa.

Comments