Ahoj Světe! Pomocí Azure

Během posledních let se více a více společností dozvědělo o výhodách platformy Azure a začaly používat jejich služby, a dokonce i některé z nich změnily zcela jejich infrastrukturu.
Pokud jste programátor a ještě nevíte jak programovat pro Azure, nyní máte nejvyšší čas! V tomto semináři se budeme učit, jak začít pracovat s touto platformou Azure.

0.       Zaregistrujte se. Vytvořte si vlastní účet.
Pokud ještě nemáte účet v Azure je třeba se zaregistrovat. Nebojte se! Nemusíte zaplatit žádný poplatek při vytvoření vašeho účtu. Můžete využít služby Azure, které jsou nabízeny i zdarma. Pokud se rozhodnete pro základní verzi Azure, která je zdarma, nebudete mít kompletní nabídku služeb. Až si budete jistí, že už ovládáte Azure, můžete se rozhodnout zvýšit váš plán podle vašich potřeb.
Obrázek č. 1 Můžete využít služby Azure, které jsou nabízeny I zdarma

1.       Vytvořte si vaši první webovou aplikaci.
Jakmile jste vytvořili váš účet, můžete vstoupit do portálu Azure. Nejdříve uvidíte přístrojovou desku, která je zobrazena na Obr. č. 2.

Obrázek č. 2 Azure přístrojová deska.

Zde najdete tlačítko “New” a kliknete na něj. To tlačítko je obvykle nahoře na levé straně. (Obr. č. 2). Po kliknutí se vás Azure zeptá jakou aplikaci chcete vytvořit. V tomto příkladu vytvoříme nejjednodušší aplikaci: „Web App“. Proto hledáme „Web + Mobile“ a nad „Featured Apps“, klikneme na „Web App“. (Obr. č. 3)
Obr. č. 3 Vytvoření nové webové aplikace.
Pokud se chystáte použít Azure poprvé, platforma vás upozorní, že potřebujete „Azure Subscription“, abyste mohli pokračovat. Poté kliknete na odkaz „Sign up for a new subscription“ a zde vyplníte ten formulář.
Pak je třeba vyplnit:
a.       App Name. Jméno aplikace bude část odkazu, který umožňuje přistupovat k vaší aplikaci přes Internet.
b.      Subscription. Pro účely fakturace.
c.       Resource Group. Skupina zdrojů je používána, aby sledovala a kontrolovala přístup a rozdělila fakturace mezi aplikacemi.
d.      App Service. Služba aplikace slouží jako obal pro vaši aplikace. Služba aplikace určuje umístění, náklady, atd.
V našem projektu použijeme údaje, které jsou ukázány na Obr. č. 4.

Obrázek č. 4 Údaje pro naši aplikaci.

Po zadání všech potřebných údajů, klikneme na tlačítko „Create“. Za malou chvíli nám Azure oznámí, že naše aplikace byla vytvořena.

2.       Potvrzení o vytvoření aplikace
Předtím než začneme pracovat je nutné potvrdit, že naše aplikace byla vytvořena. Abychom tak učinili, sledujeme následující kroky:
2.1. Klikneme na tlačítko ‚All Resources‘, které je umístěno 2 místa pod tlačítkem ‚New‘ (Obr. č. 5).
2.2. Hledáme naši aplikaci podle názvu. V tomto případě ‚Ahoj Svet‘. Klikneme na název aplikace.
2.3. Azure otevře přehled aplikace. (Obr. č. 5)
2.4. V okně ‚Přehled‘ hledáme parametr URL. Když klikneme na ten odkaz, budeme vidět naši webovou stránku. (Obr. č. 6)
Už jsme potvrdili, že naše aplikace je spuštěna. Azure nasadí výchozí webovou stránku, ale my chceme mít naši vlastní webovou stránku. Proto potřebujeme zaprvé nastavit pověření pro nasazení a pak vytvořit vaši vlatní webovou stránku.

Obrázek č. 5 Aplikace Ahojsvet přehled.
Obrázek č. 6 Ahoj svět je spuštěna.

3.       Nastavení pověření a zdroj nasazení.
3.1. V menu naší aplikace hledáme ‚Deployment Credentials‘. Klikneme na to a budeme vidět ten formulář zobrazen na Obr. č. 7.
Obrázek č. 7 Nastavení pověření pro nasazení – Uživatel a heslo.


3.2. Zde je možné zastoupit pověření pro tuto a další aplikace. Proto tato pověření jsou velice důležité. Nastavte zde uživatele a heslo.
3.3. Azure má několik způsobů k nasazení systému. V tomto článku budeme používat “Deploy from a Local Git Repository”. Poté hledáme “Deployment Options”, pak klikneme na “Choose Source” a vybereme “Local Git Repository” (Obrázek č. 8).

Obrázek č. 8 Nastavení pověření pro nasazení – Local Git Repository.

4.       Nahrajte vaši vlastní webovou stránku.
Poslední krok v tomto semináři je nahrát naši vlastní stránku. Zaprvé ji musíme vytvořit a pak ji budeme moct uveřejnit.
4.1. Abychom ušetřili čas, budeme používat jeden Bootstrap template1 V tomto případě, používáme “Jumbotron”. Můžete stáhnout šablonu od ‚Bootstrap Repository‘. Až ji máte v počítači, hledejte složku ‚examples‘ a pak ‚Jumbotron‘. V složce najdete 2 soubory: index.html a jumbotron.css. Musíme kopírovat také ‚bootstrap.min.css‘ ve složce a upravit ‚index.html‘. Otevřete ‚index.html‘ v notepadu a namísto čáry 15, zkopírujte:
<link href="bootstrap.min.css" rel="stylesheet">
Otevřete ‚index.html‘ v prohlížeči a ujistěte se, že ta stránka vypadá dobře.
4.2. Nyní je třeba vytvořit local Git uložiště. Rád bych doporučil “Source Tree”, který složí ke správě místních uložišť. Vytvoříme nové uložiště (Obr. č. 9), nastavíme Remote Repository” Menu: Repository => Repository Settings. Zde Source Tree se zeptá o ‚URL/Path‘ a ‚Username‘. URL najdeme v přehledu aplikace a uživatele a heslo jsou ty, které jsme nastavili v kroku 3.1.
4.3. Uděláme první ‚Commit‘ a pak ‚Push‘.

Obrázek č. 9 Tvorba místního uložiště.

5.       Ta-da! Naše první webová stránka je spuštěná!!
Jak vidíte, tvořit webové stránky a systémy pomocí Azure je velice jednoduché. Díky Azure můžete mít několik stránek online a zajistit jejich fungování. Samozřejmě, že Azure podporuje i komplikovanější infrastruktury a firemní aplikace. Už není třeba na nic čekat k používání Azure! 
Obrázek č. 10 Naše webová stránka je spuštěná.

1 Můžete najít šablonu 'Jumbotron' zde: http://getbootstrap.com/getting-started/

Comments